• darkblurbg

Praktische tips voor Zuid-Afrika

Reistijd en klimaat

De beste reistijd in Zuid-Afrika is volledig afhankelijk van waar u naar toe wilt gaan. De seizoenen in Zuid-Afrika zijn tegengesteld aan die van ons. Ieder seizoen heeft haar eigen charme. Aan u de keuze; afhankelijk van de activiteiten die u in Zuid-Afrika en/of in combinatie met de buurlanden wilt ondernemen. Zelf hebben we alle seizoenen ervaren omdat we er gewoond, gewerkt en natuurlijk gereisd hebben.

In ieder geval is reizen in Zuid-Afrika het hele jaar aangenaam, zelden wordt het overdag kouder dan 20 graden. We hebben de verschillen in dit grote land (ongeveer zo groot als Frankrijk en Spanje samen) voor u op een rij gezet:

De West- en Oostkaap, de wijngebieden en de Garden Route

December, januari en februari is het hoogseizoen en de maanden waarin het zomer is. Het is warm en droog en de temperaturen kunnen oplopen. De vakantieperiode voor de Zuid-Afrikanen loopt van begin december tot medio januari, dan kan het overal wat drukker zijn. Een heerlijk moment voor u om de Europese winter te ontvluchten.

In de maanden september, oktober en november is het voorjaar. De lente is prachtig. De prachtige bloemen in de westkust zijn in september vol in bloei. De temperatuur begint op te lopen, het landschap wordt groener en de Garden Route is op haar mooist. Deze maanden zijn geschikt om nog walvissen te spotten. De combinatie met een safari in het Noorden is in deze maanden ideaal!

In april en mei gaat het richting de 'herfst'. Er wordt geoogst in de wijnvelden en de dagen zijn veelal aangenaam, de avonden aanzienlijk koeler. Het is rustiger om te reizen met als voordeel dat de accommodaties beter beschikbaar zijn en er mooie aanbiedingen zijn. De zonsondergangen in mei zijn onze favoriet!

De maanden juni, juli en augustus worden veelal bestempeld als de 'wintermaanden'. In deze periode valt, relatief, de meeste regen. De afgelopen jaren zijn ook deze maanden vrij droog geweest. Hoewel het winter is, zijn de gemiddelde maximum temperaturen nog een aangename 18 graden. 's Avonds kan de temperatuur wel behoorlijk dalen. Temperaturen rond het vriespunt zijn geen uitzondering. 

Het noorden; van Johannesburg, game reserves, eSwatini (Swaziland) tot Durban

Van november tot maart is het tropisch warm, er vallen regelmatig (flinke) regenbuien en er heerst een hoge luchtvochtigheid. Het wildlife in game reserves is minder makkelijk te zien door intensieve begroeiing en de hitte. Het is de ideale periode voor vogelliefhebbers. 

De maanden april en mei zijn de zogenaamde herfstmaanden. In het noorden kennen ze iets minder de seizoenen, de overgang gaat vrij rap van zomer naar winter. Deze maanden zijn ideaal om te reizen, de regen stopt, het wordt droger en de temperaturen zijn heel aangenaam. Deze periode is ook mooi te combineren met de West- en Oostkaap. 

Juni, juli en augustus zijn de droge maanden. De dieren zijn op zoek naar water en daardoor is het de beste periode voor een safari. De zon schijnt volop. Je kunt dagen hebben van 35 graden, de volgende dag ineens slechts 18 graden. In de vroege ochtend en avond is het echter wel koud. Bij een bezoek aan Drakensbergen en Lesotho kan zelfs af en toe sneeuw voorkomen, dus een muts en warme jas zijn dan ook aan te raden bij een bezoek aan die regio. 

Vanaf september tot november wordt het weer aanzienlijker warmer, de kans op een bui neem toe. Ook deze periode leent zich uitstekend voor een combinatie Krugerpark met de West- en Oostkaap.

Reisdocumenten

Nederlanders en Belgen hebben voor een verblijf van maximaal 90 dagen geen visum nodig. Het paspoort dient na de terugreis nog 30 dagen geldig te zijn. Voor Lesotho geldt dat uw paspoort nog 6 maanden en voor eSwatini (Swaziland) nog 3 maanden geldig moet zijn bij vertrek. Ouders die met minderjarige kinderen reizen dienen bij het inchecken en bij de immigratie van Zuid-Afrika een geboortecertificaat (in het Engels) te tonen. Voor meer informatie omtrent het reizen met minderjarige kinderen geven wij u graag advies tijdens het bespreken van de reis. 

Gezondheid en vaccinaties

Voor een reis naar Zuid-Afrika zijn vaccinaties niet verplicht. Laat u zich goed voorlichten door de GGD of uw huisarts. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden veelal aanbevolen. In diverse delen van het land kan malaria voorkomen, dus nogmaals controleer dit goed in overleg met een (tropen)arts.

Hygiëne is in Zuid-Afrika van een hoog niveau. In restaurants en hotels zijn voeding en en drank veilig. Ook is het kraanwater veelal goed te gebruiken voor bijvoorbeeld tandenpoetsen.

Tijdsverschil

In de Nederlandse en Belgische zomertijd is er geen tijdsverschil. Gedurende de wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later.

Veiligheid

Zuid-Afrika is een land met een groot contrast tussen arm en rijk. Toch is Zuid-Afrika een veilig land om te reizen. Algemeen geldt echter wel dat het beter is om niet te pronken met dure spullen en niet te veel cash geld op zak te hebben. Berg belangrijke papieren goed op en maak een kopie van uw paspoort. 

Wat vooral belangrijk is dat u onderweg een goede kaart heeft of GPS. U voorkomt daarmee dat u per ongeluk in een onveilig gebied terecht komt. Ga nooit op eigen gelegenheid een township in, ook niet met de auto. Wilt u een stop maken, om bijvoorbeeld te weg te vragen, doe dat dan op een openbare plek zoals een tankstation of supermarkt. Dit geldt met name voor afgelegen plekken.

Neem geen lifters mee in uw auto en houdt uw portieren standaard op slot. Laat bij het parkeren niets van waarde in uw auto achter. Parkeer ‘s avonds alleen op goed verlichte plekken of op een bewaakte parkeerplaats.

Neem ‘s avonds, zeker in afgelegen gebieden, een taxi naar een restaurant. In bijvoorbeeld Kaapstad is het prima mogelijk in grote gedeelten van de stad om 's avonds over straat te gaan, maar blijf verstandig en neem niet een klein, donker straatje. In Johannesburg is het aan te raden altijd met de auto te gaan. Veelal bieden accommodaties diner aan, dus maak daar zeker gebruik van. In andere plaatsen en gebieden vormt het veelal geen probleem. 

Internationaal rijbewijs

Naast uw Nederlandse of Belgische rijbewijs is een international rijbewijs verplicht. In Nederland haalt u dat bij de ANWB. (ca. € 18,95 jan. 2018) In België reikt de gemeente van uw woonplaats deze uit.

Let op, de 'traffic' politie maakt er soms een sport van om toeristen aan te houden op de weg om zo extra geld te verdienen. Zij vragen dan om cash geld en daarmee is de boete afgedaan. Het is strict illegaal van een 'traffic officer' aan de kant van de weg om cash te vragen vraag daarom ook altijd om een 'receipt'. De boete volgt dan via de verhuurmaatschappij indien het een terechte boete is.   

Talen

Zuid-Afrika is divers, ook in haar talen. Officieel zijn er 11 talen, 9 Bantoe talen, Afrikaans en Engels. De algemene voertaal is Engels, in een deel van het land wordt het op Nederlands lijkende Afrikaans gesproken.

Munteenheid, wisselkoers en betaalmiddelen

In Zuid-Afrika wordt betaald met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR), die is verdeel in 100 centen. Er zijn biljetten van 200, 100, 50, 20 en 10 Rand. Op dit moment ( januari 2018) is de Euro ongeveer 15 Rand waard. In de meeste plaatsen zijn pinautomaten en kunt u geld halen met elke bankpas met een Maestro of Cirrus logo. Zorg er wel voor dat u via de bank in Nederland heeft geregeld dat u buiten Europa geld kunt opnemen met uw pas. Creditcards van alle grote maatschappijen (vooral Master- en Visa) worden breed geaccepteerd. Voor het huren van een auto heeft u  altijd een creditcard nodig.

Het is handig om altijd wat contant geld te hebben, in kleine dorpen kan er soms alleen met cash worden betaald.

Fooien

Het bedienend personeel is voor een groot deel afhankelijk van fooien. Een tip van 10% is normaal. Is de service heel bijzonder dat kunt u natuurlijk meer geven.

In de wat bekendere toeristische gebieden is het tegenwoordig gebruikelijk dat het bedieningsgeld van 10% al op de rekening vermeld staat. In dat geval hoeft u geen tip te geven of u rondt het bedrag naar boven af. Let daar dus goed op bij het afrekenen!

Portiers/kruiers en kamermeisjes verdienen een fooi. Draagt iemand uw zware koffers geef dan 5 tot 10 Rand. Probeer bij een safari te peilen wat een redelijke fooi is voor bijvoorbeeld een ranger of een tracker. Dat verschilt nog bij de lodges en reserves. Ook wordt er bij veel lodges bij vertrek een vrijwillige fooi voor het personeel gevraagd. Deze fooi wordt onder het voltallige personeel verdeeld.

Netspanning

De gangbare netspanning is 220/230 volt. U heeft een adapter nodig vanwege de driepolige stopcontacten. Het is aan te raden in Zuid-Afrika een reisstekker aan te schaffen.  De internationale reisstekkers die veelal in Europa te kopen zijn, werken vaak toch niet. Tegenwoordig heeft vrijwel elke accommodatie ook Europese aansluitingen. 

Klik hier voor een voorbeeldreis in Zuid-Afrika