Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
  • darkblurbg

Praktische tips voor Zambia

Reistijd en klimaat

Zambia ligt relatief vrij hoog, en daardoor zijn de gemiddelde temperaturen lager dan in andere landen van Afrika. Zambia heeft dan ook een gematigd klimaat met alle kenmerken van een savanneklimaat. 

Over het algemeen is juli de koelste maand (gemiddelde temperatuur ca. 15,4°C) en oktober de warmste maand (gemiddelde temperatuur ca. 24°C).

De regentijd begint in het noorden eind oktober, en duurt ca. zes maanden langer dan in het zuiden. 

In Zambia kunnen drie seizoenen worden onderscheiden:

  • een koel droog seizoen (april-augustus) waarbij het ’s nachts kan afkoelen tot 4-5°C, met name in juli, de ‘koudste’ maand. De dagtemperaturen op de plateaus variëren van 23-26°C, en in de valleien van 24-28°C.
  • een heet droog seizoen (augustus-november) voorafgaand aan de regentijd. De dagtemperaturen op de plateaus variëren van 26-30°C en in de valleien van 38-42°C.
  • een warm nat seizoen (november-april) waarin de temperaturen op de plateaus rond 27°C en in de valleien rond 32°C liggen. De luchtvochtigheid ligt in deze periode tussen 70-80%. In de regentijd regent het niet voortdurend, maar wisselen natte en droge dagen elkaar af.

Reisdocumenten

Nederlanders en Belgen hebben voor een verblijf van maximaal 90 dagen een visum nodig en het visum kost ca. 50 USD (2020). Een visum kan bij aankomst aangeschaft worden. Het paspoort dient bij aankomst nog zes maanden geldig te zijn.

Andere bijzonderheden: een kopie van het vluchtschema moet je kunnen tonen bij de douane met een eerste overnachting (dit mogen ook de reispapieren zijn van de reisorganisatie). 

Gezondheid en vaccinaties

Voor een reis naar Zambia is het verplicht een vaccinatiebewijs te kunnen tonen tegen gele koorts, mocht je vanuit een ander Afrikaans land reizen. Ons advies is om goed advies te krijgen bij de GGD. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden veelal aanbevolen. In diverse delen van het land kan malaria voorkomen, dus nogmaals controleer dit goed in overleg met een (tropen)arts.

Tijdsverschil

In de Nederlandse en Belgische zomertijd is er geen tijdsverschil. Gedurende de wintertijd is het in Zambia één uur later.

Veiligheid

Zambia is een veilg land om te reizen. Zoals overal ter wereld is het wel aan te raden in toeristische gebieden en grote steden alert te zijn op zakkenrollers. Ook adviseren we om niet in het donker te rijden. Dit heeft met name te maken met gebrekkige straatverlichting en het zicht is dan aanzienlijk minder. 

Zambia is homo-onvriendelijk en bij wet verboden. Hoe apart dit ook is, je kunt er beter maar rekening mee houden als je homoseksueel bent, omdat straffen kunnen oplopen tot jarenlange gevangenisstraf. Uiteraard zijn er andere landen in Zuidelijk Afrika waar reizen met homoseksualiteit geen problemen vormt.

Internationaal rijbewijs

Naast uw Nederlandse of Belgische rijbewijs raden we aan een international rijbewijs aan te schaffen. In Nederland haal je dat bij de ANWB. (ca. € 18,95 jan. 2020). Dit internationaal rijbewijs is dan drie jaar geldig. In België reikt de gemeente van uw woonplaats deze uit.

Let op, de 'traffic' politie maakt er soms een sport van om toeristen aan te houden op de weg om zo extra geld te verdienen. Zij vragen dan om cash geld en daarmee is de boete afgedaan. Het is strict illegaal van een 'traffic officer' aan de kant van de weg om cash te vragen vraag daarom ook altijd om een 'receipt'. De boete volgt dan via de verhuurmaatschappij indien het een terechte boete is.   

Talen

In Zambia spreekt men maar liefst zo'n zeventig talen en dialecten.

Officieel zijn er 7 talen geaccepteerd, waaronder Bemba, Tonga, Nyanja en Lozi. De algemene voertaal is Engels.

Munteenheid, wisselkoers en betaalmiddelen

In Zambia wordt betaald met de Kwacha (K, ZMK), briefjes zijn er in 50.000 tot en met 20 Kwacha. De munt is niet erg stabiel, dus de wisselkoers fluctueert regelmatig. Houd hier rekening mee.

In de meeste plaatsen zijn pinautomaten en kun je geld halen met elke bankpas met een Maestro of Cirrus logo. Zorg er wel voor dat de bankpas op werelddekking staat, zodat je geld kunt opnemen. 

Het is handig om altijd wat contant geld te hebben, in kleine dorpen kan er soms alleen met cash worden betaald.
Naar Afrikaanse begrippen is Zambia een relatief duur land. Alles dat in eigen land geproduceerd wordt, is goedkoop. Als regel geldt ook: alles wat van 'buiten' komt, is aanzienlijk duurder. 

Fooien

Het bedienend personeel is voor een groot deel afhankelijk van fooien. Een tip van 10% is normaal. Is de service heel bijzonder dat kunt u natuurlijk meer geven.

In de wat bekendere toeristische gebieden is het tegenwoordig gebruikelijk dat het bedieningsgeld van 10% al op de rekening vermeld staat. In dat geval hoeft u geen tip te geven of u rondt het bedrag naar boven af. Let daar dus goed op bij het afrekenen!

Portiers/kruiers en kamermeisjes verdienen een fooi. Draagt iemand uw zware koffers geef dan 5 tot 10 Rand. Probeer bij een safari te peilen wat een redelijke fooi is voor bijvoorbeeld een ranger of een tracker. Dat verschilt nog bij de lodges en reserves. Ook wordt er bij veel lodges bij vertrek een vrijwillige fooi voor het personeel gevraagd. Deze fooi wordt onder het voltallige personeel verdeeld.

Netspanning

De gangbare netspanning is 220/230 volt. Het is aan te raden in Zambia een reisstekker aan te schaffen. De internationale reisstekkers die veelal in Europa te kopen zijn, werken vaak toch niet. Tegenwoordig heeft vrijwel elke accommodatie ook Europese aansluitingen.