Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
  • darkblurbg

Praktische tips voor Zimbabwe

Reistijd en klimaat

Het regenseizoen in Zimbabwe is voornamelijk in december, januari, februari en maart. Hoe verder je naar het noorden reist, hoe eerder de neerslag arriveert en hoe later het vertrekt. De hogere oostelijke gebieden van Zimbabwe krijgen meestal meer neerslag dan de lager gelegen westelijke gebieden.

Tegen april en mei is het grootste deel van de regen verdwenen, waardoor een groene omgeving, die begint uit te drogen. Vooral op meer zuidelijke en hogere locaties beginnen de nachtelijke temperaturen te dalen. De nachten in juni, juli en augustus worden aanzienlijk koeler, dus vergeet niet om wat warmere kleding mee te nemen in deze reisperiode.

De beste reisperiode is dan ook vanaf juni t/m eind oktober. De dagen zijn vaak wolkenloos en de gamewaarnemingen nemen voortdurend toe. In september en oktober stijgen de temperaturen ook weer wat het reizen aangenaam maakt. 

Reisdocumenten

Nederlanders en Belgen hebben als toerist in Zimbabwe een toeristenvisum nodig. Dit visum kun je bij aankomst in Zimbabwe aanschaffen. Je paspoort moet bij het binnenkomen in Zimbabwe minstens nog zes maanden geldig zijn. Het paspoort moet minimaal één lege visumpagina bevatten.

Gezondheid en vaccinaties

De adviezen over vaccinaties en malariaprofylaxe veranderen regelmatig. We raden u daarom aan u goed te laten voorlichten door de GGD/tropisch instituut of uw huisarts.

Veiligheid

De armoede in de sloppenwijken van Harare is schrijnend, hoewel Zimbabwe altijd lage criminaliteitscijfers heeft gehad, dwingt de armoede mensen tot wanhopige acties. Blijf dus weg uit deze buurten, er is een reële kans op beroving.

Natuurlijk moet je wel, net als op andere plekken in de wereld, opletten op de waardevolle spullen. Houdt de auto altijd op slot en laat geen waardevolle spullen in de auto achter. De wegen zijn over het algemeen goed geasfalteerd maar toch is het verstandig om niet na zonsondergang te rijden.

Internationaal rijbewijs

Naast uw Nederlandse of Belgische rijbewijs is een internationaal rijbewijs verplicht. In Nederland haalt u dat bij de ANWB (ca. € 18,95 jan. 2019). Dit internationaal rijbewijs is tegenwoordig drie jaar geldig.
In België reikt de gemeente van uw woonplaats deze uit.

Tijdsverschil

In de Nederlandse en Belgische zomertijd is er geen tijdsverschil. Gedurende de wintertijd is het in Zimbabwe één uur later.

Munteenheid,wisselkoers en betaalmiddelen

Zimbabwe gebruikt zijn eigen munteenheid, de Zimbabwaanse Dollar. Er wordt geen andere valuta geaccepteerd. Ons advies is om zelf al geld te wisselen bij een wisselkantoor, want pinautomaten zijn er niet overal en soms leeg.

De banken in Zimbabwe zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.00u tot 15.00u en op woensdag van 08.00u tot 13.00u en op zaterdag van 08.00u tot 11.30u.

Alleen VISA en MasterCard worden geaccepteerd in Zimbabwe, bij vrijwel alle accommodaties en nationale parken kan er met creditcard betaald worden. Teveel cash in Zimbabwaanse Dollar is niet aan te raden, want het kan buiten Zimbabwe niet gewisseld worden. 

Fooien

Het loon van servicepersoneel in hotels, lodges en restaurants is laag en een fooi zal zeker worden gewaardeerd. De gegeven hoeveelheid kunt u laten afhangen van de service. In restaurants wordt een fooi van 10% als normaal beschouwd. Gidsen of rangers die persoonlijk voor u zorgen en u op excursies begeleiden krijgen over het algemeen een wat hogere fooi.

In veel lodges wordt bij uw vertrek een vrijwillige fooi voor het personeel gevraagd. Deze fooi wordt onder het voltallige personeel verdeeld.

Talen

Zimbabwe heeft drie officiële talen: Engels, Shona en Ndebele. Shona en Ndebele zijn geen eenvoudige talen om te leren, maar vrijwel iedereen spreekt Engels. Enkel in de afgelegen dorpjes vind je soms mensen die geen Engels spreken, maar over het algemeen spreken Zimbabwanen zeer goed Engels. 

Netspanning

Elektrische aansluitingen in Zimbabwe zijn Type G (BS-1363) en Type C (CEE 7/16 Europlug) en Type D (BS-546).

Reisstekkers is het beste advies. Elektrische stopcontacten leveren meestal elektriciteit met een frequentie van 230 volt.