• darkblurbg

16-daagse Highlights door Bijzonder Namibië

Deze reis geeft u de mogelijkheid om een 2 weken de highlights van Namibië te zien. Wij kozen er voor om niet te grote afstanden af te leggen en vaak minimaal 2 nachten te verblijven op een plek. Zo heeft u voldoende tijd om te genieten van de omgeving, de accommodaties en het wildlife wat hier een bijzondere ervaring geeft!

Dag-tot-dag beschrijving:

Dag 01: Amsterdam - Windhoek

Alle internationale vluchten komen aan in Windhoek. De meeste klanten reizen via Frankfurt, want helaas vliegt de KLM niet op Windhoek.

We worden na aankomst gebracht naar het kantoor van het autoverhuur bedrijf; zien we dat nu goed? Er ligt ijs op de ruiten van de auto’s. Dat kan dus, in onze Nederlandse zomer zijn de nachten in Namibië koud, met zelfs nachtvorst (behalve in het noorden).
Direct een tip: neem een goede jas/fleece jack, muts en/of handschoenen mee.

Na een instructiefilm over veilig rijden in Namibië, stappen we in onze 4x4. In het begin is het even wennen; links rijden maar vooral ook links schakelen. We checken in bij ons hotel, dat in het centrum van Windhoek ligt. Vandaag  gebruiken we om te stad te bekijken, wat inkopen te doen ( o.a. water!) en af te sluiten bij Joe’s beerhouse.

Dag 02: Windhoek - Zuidelijk Kalahari

Vandaag verlaten we de stad en gaan op weg naar de zuidelijke Kalahari. Na een uurtje hebben we voorlopig het laatste stukje asfalt gehad en rijden we op onverharde, prima, wegen. Het is zo’n 3,5 uur rijden naar de lodge zodat we rond de lunch aankomen. Onder een strak blauwe hemel zitten we lekker in het zonnetje, maar wel met onze wandelschoenen en fleece jack aan. Het chalet waar we in verblijven is waanzinnig mooi gelegen op een rode zandduin met prachtig uitzicht over het ‘bushveld’. Het merendeel van de Kalahari is hiermee bedekt, hoewel de Kalahari wel wordt aangeduid als woestijn. Aan het eind van de dag gaan we op pad met een ranger en zien we veel wildlife.

Dag 03: Zuidelijk Kalahari 

Vandaag vroeg op voor onze 2e safari. Wij rijden langs zoutvlaktes en zien verrassend veel wild o.a. spiesbokken, elands, struisvogels, giraffen en zebra’s. Bijzonder ook dat er veel begroeiing is en dat het zeker geen dor landschap is.

’s-Middags relaxen we lekker bij ons chalet en zien we regelmatig wild op geringe afstand, dit is echt heel gaaf! Aan het eind van de dag sluiten we de safari af op de top van een duin, met een drankje in ons hand zien we de zon ondergaan.

We eten beide avonden heel goed in het restaurant van de lodge, het eten is niet alleen lekker maar de plek is ook erg sfeervol.

Dag 04: Zuidelijk Kalahari - Sossusvlei

Sossusvlei here we come! Dit deel van het Namib-Naukluft Park zal één van de hoogtepunten worden van de reis. De route vandaag is overweldigend: we rijden over wegen waar je heel af en toe een ander voertuig tegenkomt, we kijken tegen enorme bergen aan, nemen passen en zien regelmatig oryxen en struisvogels. De tocht vandaag is ongeveer 300 km, daar doe je op je gemak wel 5 of 6 uur over.

We hebben ervoor gekozen om 2 nachten te verblijven in de enige lodge in het park. Het uitzicht is geweldig, veel mooier krijg je het niet. Aan het einde van de dag maken we nog een mooie wandeling en na het eten gaan we vroeg naar bed want…

Dag 05: Sossusvlei

Vandaag vertrekken we voordat de zon op is en voordat de gate van het park opengaat gaat voor anderen bezoekers van Sossusvlei. Dit is het grote voordeel van overnachten in het park. Wij bereiken dan ook als eerste personen die ochtend Sossusvlei en we beklimmen de maagdelijke zandduin aan de andere kant van Death Vlei. Nog voordat de zon op is, gaan we zitten. We zien de zon opkomen en hebben het meest bijzondere uitzicht dat ik me kan herinneren, dit is echt een kippenvel moment!

Als na een uurtje de andere bezoekers aankomen, laten we ons van de duin glijden om door Death Vlei te wandelen. De Death Vlei is een bizarre vallei: eens was hier een rivier nu staan er alleen nog wat versteende bomen. En dan plotseling komt er een groep van 5 oryxen aan het einde van de vallei van de zandduin van zo’n 400 meter naar beneden, wat een machtig gezicht! Het lukt ons ook nog om daar een paar mooie foto’s van te maken. Tot onze verrassing heeft onze chauffeur een heerlijk ontbijt mee gekregen van de lodge, dat smaakt geweldig na deze ervaring.

Onze persoonlijke tip: het is zeker een optie om nog verder naar het zuiden te gaan en Fish River Canyon te bezoeken. Wij kozen er bewust voor om dit niet te doen zodat we in de 2 weken vakantie niet teveel aan het rijden waren.

Dag 06: Sossusvlei - Swakopmund

Het wordt bijna vervelend om te vertellenJ maar de route blijft prachtig. We zijn op weg naar Swakopmund, de plaats aan de Atlantische Oceaan met voelbare Duitse invloeden; men spreekt er zelfs Duits. We hadden bedacht om daarvoor te lunchen in Walvis Baai en dat pakt goed uit; we vinden een leuk restaurantje aan de haven en krijgen als bonus nog een grote groep flamingo’s te zien, die voor de kust op een zandbank staan.

’s-Middags checken we in onze gezellige guesthouse en slenteren wat door het stadje, het voelt heel Europees, best vreemd. Wie zin heeft in “ kaffee mit kuchen” kan zijn hart ophalen. Wij nemen een heerlijk Zuid-Afrikaans bubbeltje. Het leuke van een stadje is dat je werk kan maken van het eten. Wat doen we met de lunch en waar gaan we ’s-avonds eten? Een heerlijke vakantie bezigheid. In ieder geval willen we oesters eten en natuurlijk vis, zo dicht bij de oceaan.

We eten die avond bij pier restaurant Jetty 1905, heel sfeervol en prachtig gelegen aan het einde van de pier. De oesters smaken prima net als de seafood platter.

Dag 07: Swakopmund

Je kunt in Swakopmund veel ondernemen, wij doen niet zo avontuurlijk en gaan de zee op vanuit de haven van Walvis Baai, een super leuke tocht waar je duizenden zeeleeuwen zult zien. Ben je iets avontuurlijker, je kunt de zee ook op in een kano. Terug op de kant lunchen we aan de haven, heerlijk plekje in de zon en prima oesters!

Dag 08: Swakopmund - Damaraland

We volgen eerst de weg langs de kust naar het noorden, je kunt hier vanaf het strand diverse scheepswrakken zien liggen. Vreemd is dat het best een mooi gezicht is zeker als de zee mist langzaam komt opzetten. Op het moment dat we afslaan in oostelijke richting is de mist inmiddels behoorlijk dik, de weg is niet meer onverhard en er steekt een behoorlijke wind op. In minder dan een paar minuten is het zicht tot zo’n beetje nul gereduceerd. We besluiten de auto maar aan de kant te zetten en af te wachten. Gelukkig duurt het niet lang en als we bijna willen vertrekken stopt er een auto, even checken of alles ok is met ons. Dat is toch top!

Dag 09: Damaraland

Gistermiddag zijn we aangekomen in Camp Kipwe (Damaraland), prachtig gelegen en ingebouwd in de rotsen. Vanochtend heb ik gedoucht met uitzicht vanuit de deels open badkamer, is weer eens wat anders. Gelukkig koelt het hier ’s-nachts niet meer af.

We zijn naar deze omgeving gekomen om de “woestijn olifant” te zoeken. Deze olifant is eigenlijk een gewone Afrikaanse olifant maar heeft zich aan de droge omstandigheden aangepast. Duidelijk is te zien dat deze olifant een stuk ranker is. We vinden de kudde olifanten na een paar uur zoeken, wel met behulp van een ranger, zonder hem was het een kansloze missie geworden.

Dag 10: Damaraland

Er is in deze omgeving meer te zien. Bijzondere rotsformaties, versteende bossen en bij Twijfelfontein de rotsschilderingen van Bosjesmannen. ’s-Middags lunchen we bij onze lodge en relaxen we wat bij het zwembad, ook wel eens lekker.

Dag 11 en dag 12: Etosha National Park (west)

We verheugen ons op Etosha National Park. Etosha behoort met o.a. Kruger tot de grote, bekende natuurreservaten in Zuidelijk Afrika. Het leuke van het park is dat je, zeker in de winter (onze zomer) heel veel wild ziet als je er met je eigen auto op uit trekt. Dat hebben we ook twee dagen gedaan. Je neemt een afslag, zoekt een waterhole op en wacht gewoon op de dingen die komen gaan. We stonden, ondanks dat het verder in het park kurkdroog is, versteld van de aantallen en de verscheidenheid die we aan dieren hebben gezien.

Dag 13: Etosha National Park (oost)

We verplaatsen ons naar de oostkant van het park, mooi dat deze rit gelijk een safari is. Vannacht slapen we op een heel idyllische plek, een tented camp in het bos net buiten Etosha; het ‘ echte Afrika gevoel’.

Dag 14: Waterberg Plateau

Op weg naar onze laatste stop: het Waterberg plateau. Het is een klein maar wel bijzonder natuurreservaat, de vegetatie is anders en er leven zeldzame dieren die daar zijn geïntroduceerd of geherintroduceerd. We zien o.a. buffels, de sabelantilope en de roanantilope.

Aan het eind van de middag worden we, samen met de andere gasten, verwacht rond het kampvuur voor een borrel met de eigenaren van de lodge. Leuk om de verhalen te horen over het boerenbedrijf in Namibië. Het diner wordt geserveerd aan een grote lange tafel en iedereen sluit aan, het wordt een gezellige avond.

Dag 15: Waterberg - Windhoek

We besluiten om een beetje sportief af te sluiten en maken nog een wandeling de berg op. Vanaf deze kant hebben we een prachtig zicht op het Waterberg plateau. De kleine terriër van de eigenaren vergezeld ons op onze tocht en wijst ons min of meer de weg! Wij sluiten ons verblijf op de farm af met een lunch. Bij vertrek worden we hartelijk uitgezwaaid en zien dat de hond nog uitgeteld ligt te slapen.

Vanaf Waterberg is het dan nog 300 km rijden naar Windhoek, als snel krijgen we weer asfalt wegen en dat scheelt. Er is nu een eind gekomen aan een bijzondere reis naar Namibië, wat een uniek land! Wij vlogen terug via Frankfurt, u kunt tegenwoordig ook direct naar Amsterdam vliegen.

Met dit reisvoorbeeld willen wij u inspireren. Uiteraard bieden wij maatwerk aan waardoor de reis altijd exact aansluit op uw wensen, uw budget en u de ultieme reisbelevenis zult ervaren door BijzonderAfrika.

* In Namibië is het ook mogelijk om met een 4x4 en een daktent rond te reizen. Ook hier helpen we u graag mee!

** Tevens is het aan te raden Namibië ruim op tijd te boeken (zeker ca. 9 maanden van te voren.). Namibië heeft een minder groot aanbod aan accommodaties waardoor het sneller volgeboekt is.