• darkblurbg

Praktische tips voor Botswana

Landinformatie

Botswana ligt in zuidelijk Afrika en is ingesloten door Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe en Zambia. Het is een jonge republiek, sinds 1966 onafhankelijk en bovendien een stabiele democratie. De hoofdstad is Gaborone maar daar komt zelden een tourist. De meeste mensen vliegen via Johannesburg of in het geval van een combinatie reis met Namibië op Windhoek. Sinds de ontdekking van grote diamant voorraden is Botswana één van de welvarendste landen van Afrika. Botswana is een groot land, 16 maal Nederland of 19 keer België. In Botswana vindt u bijzondere wildgebieden met unieke landschappen, zoals de Okavanga Delta.

Een groot deel van het land is national park zonder dat er sprake is van massatoerisme. Parken zoals Chobe, Savuti en Moremi zijn voor iedereen toegankelijk maar er zijn ook gebieden die zijn aangewezen als privéconsessies, hier komt u heel weinig andere toeristen tegen en heeft u een meer exclusieve safari ervaring. 

Veel locaties, met name in de Okavanga Delta zijn uitsluitend per vliegtuigje bereikbaar, dat is niet alleen avontuurlijk maar geeft een bijzonder gevoel; de bewoonde wereld heeft u nu echt achter u gelaten.

In Botswana gaat u, vanwege de ligging van de parken, meestal met een gids/ranger op pad, niet alleen in een 4x4 auto, maar ook per boot of in een zgn. mokoro (kano). Botswana is geen goedkope vakantie bestemming maar is de laatste jaren toch gestegen in populariteit. Het is daarom handig om ruim van te voren, liefst 9 tot 12 maanden voor vertrek, met uw voorbereidingen te beginnen.

Reistijd en klimaat

De seizoenen in Botswana zijn tegengesteld aan die van ons. De zomer, november t/m maart, is over het algemeen vochtig en warm. De winter daarentegen is koeler en droog. Overdag zijn de temperaturen dan aangenaam maar ’s-nachts koelt het behoorlijk af. Over het algemeen is de beste periode om Botswana te bezoeken van april t/m oktober, de dieren zoeken het water op en de Okavango Delta vult zich. In de zomer vallen er stevige regenbuien en worden de wegen moeilijker begaanbaar. Sommige (delen van) parken zijn dan ook dicht. Toch heeft de winter ook haar charme; het landschap is groen, er worden jonge dieren geboren en er zijn veel trekvogels. We hebben de seizoenen voor u op een rij gezet:

november-maart

Het is zomer, erg warm en vochtig. Meestal valt er aan het eind van de dag een stevige bui. ’s-Nachts koelt het niet veel af. De luchten zijn bijzonder fraai, de natuur is uitbundig groen en er is weinig stof. Jonge dieren worden geboren en er arriveren veel verschillende vogels. Over het algemeen is het lastigere om dieren te zien vanwege de vegetatie maar ook omdat er voldoende water is.

april-mei

Dit is de overgangsperiode naar droger weer. Het is overdag wat minder warm (25-30 graden) en de nachten zijn koeler. In deze periode is het handig om een trui/fleece jas te hebben zodat u wat laagjes kleding aan kunt doen. Vooral voor de ochtend safari’s. De natuur is groen, de dagen zijn helder en de delta begint zich te vullen met water.

juni-augustus

Er valt geen regen en met temperaturen overdag van rond de 25 graden is het aangenaam. ’s-Nachts koelt het aanzienlijk af tot wel rond het vriespunt in de woestijn. De dieren concentreren zich al meer bij het water waardoor ze voor u gemakkelijker te zien zijn.

sept-oktober

Hoewel het, vooral in oktober, alweer behoorlijk warm wordt is dit de beste periode om de Okavanga Delta te bezoeken. De delta is nu maximaal met water gevuld en de dieren verzamelen zich op het beperkt beschikbare land. U heeft nu de beste kans om dieren te zien. Dat geldt ook voor de andere parken omdat het water daar nu schaars is.

Reisdocumenten

Nederlanders en Belgen hebben voor een verblijf van maximaal 90 dagen in Botswana geen visum nodig. Uitsluitend een paspoort dat ten minste nog 6 maanden geldig is bij aankomst in Botswana. Ook dient u een ticket in het bezit te hebben voor de terugvlucht of de doorreis. Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Bovendien heeft u voor ieder meereizend minderjarig kind een officieel internationaal geboortecertificaat nodig. Dit certificaat kunt u uitsluitend aanvragen in de geboorteplaats van uw kind.

Gezondheid en vaccinaties

De adviezen over vaccinaties en malariaprofylaxe veranderen regelmatig. We raden u daarom aan u goed te laten voorlichten door de GGD/tropisch instituut of uw huisarts.

Veiligheid

Botswana is een veilig land om in te reizen. Natuurlijk moet u wel, net als op andere plekken in de wereld, opletten op uw waardevolle spullen. Houdt uw auto altijd op slot en laat geen waardevolle spullen in uw auto achter. De wegen zijn over het algemeen goed geasfalteerd maar toch is het verstandig om niet na zonsondergang te rijden.

Internationaal rijbewijs

Naast uw Nederlandse of Belgische rijbewijs is een internationaal rijbewijs verplicht. In Nederland haalt u dat bij de ANWB (ca. € 18,95 jan. 2018). In België reikt de gemeente van uw woonplaats deze uit.

Tijdsverschil

In de Nederlandse en Belgische zomertijd is er geen tijdsverschil. Gedurende de wintertijd is het in Botswana één uur later.

Munteenheid,wisselkoers en betaalmiddelen

In Botswana wordt betaald met de pula (BWP), die is verdeel in 100 thebe. Er zijn munten van 1, 2 en 5 pula. Biljetten zijn er van 10, 20, 50 en 100 pula. Voor 1 euro krijgt u ongeveer 12 pula (koers augustus 2018). Het is meestal niet mogelijk om geld op te nemen met een Nederlandse/Belgische bankpas. Met een Visa creditcard kunt u dit vaak wel. Op een aantal plekken lukt het om te pinnen met uw bankpas. Het is handig om wat contant geld (kleine coupures) in Euro’s en/of US dollars mee te nemen. Creditcards worden niet overal geaccepteerd.

Fooien

Het loon van servicepersoneel in hotels, lodges en restaurants is laag en een fooi zal zeker worden gewaardeerd. De gegeven hoeveelheid kunt u laten afhangen van de service. In restaurants wordt een fooi van 10% als normaal beschouwd. Gidsen of rangers die persoonlijk voor u zorgen en u op excursies begeleiden krijgen over het algemeen een wat hogere fooi.

In veel lodges wordt bij uw vertrek een vrijwillige fooi voor het personeel gevraagd. Deze fooi wordt onder het voltallige personeel verdeeld.

Talen

De meest gesproken talen zijn Setswana en Engels. De officiële taal in het land is Engels.

Netspanning

De gangbare netspanning is 230 volt. U heeft een adapter nodig vanwege de driepolige stopcontacten. Het is handig om voor u op reis gaat vast een internationale reisstekker te kopen.