• darkblurbg

Praktische tips voor Mozambique

Reistijd en klimaat

Mozambique heeft een regenseizoen en een droogseizoen. Probeer niet naar Mozambique te reizen van december tot maart. In deze periode is het klam, heel erg warm en zijn er heel veel muggen. 

De rest van het jaar schijnt het zonnetje vrijwel altijd langs de mooie stranden en is het vrij constant qua temperaturen tussen de 26 en 30 graden. 

Reisdocumenten

Nederlanders en Belgen hebben voor een verblijf van maximaal 30 dagen een visum nodig en het visum kost ca. 50 USD (2020). Een visum kan bij aankomst aangeschaft worden. Het paspoort dient bij aankomst nog zes maanden geldig te zijn.

Gezondheid en vaccinaties

Voor een reis naar Mozambique is het niet verplicht om vaccinaties te krijgen. Ons advies is om goed advies te krijgen bij de GGD. In diverse delen van het land kan malaria voorkomen, dus nogmaals controleer dit goed in overleg met een (tropen)arts.

Tijdsverschil

In de Nederlandse en Belgische zomertijd is er geen tijdsverschil. Gedurende de wintertijd is het in Mozambique één uur later.

Veiligheid

Mozambique is niet overal even veilig om te reizen. We boeken ook uitsluitend de veilige bestemmingen en meestal inclusief een vlucht vanuit bijvoorbeeld Zuid-Afrika naar Mozambique met een transfer naar de accommodatie. Verder is het zoals overal ter wereld aan te raden in toeristische gebieden en grotere steden alert te zijn op zakkenrollers. Ook adviseren we om niet in het donker te rijden. Dit heeft met name te maken met gebrekkige straatverlichting en het zicht is dan aanzienlijk minder. 

Internationaal rijbewijs

Indien je toch zelf wilt rijden door Mozambique, raden we aan naast je Nederlandse of Belgische rijbewijs een international rijbewijs aan te schaffen. In Nederland haal je dat bij de ANWB. (ca. € 18,95 jan. 2020). Dit internationaal rijbewijs is dan drie jaar geldig. In België reikt de gemeente van jouw woonplaats deze uit.

Let op, de 'traffic' politie maakt er soms een sport van om toeristen aan te houden op de weg om zo extra geld te verdienen. Zij vragen dan om cash geld en daarmee is de boete afgedaan. Het is strict illegaal van een 'traffic officer' aan de kant van de weg om cash te vragen vraag daarom ook altijd om een 'receipt'. De boete volgt dan via de verhuurmaatschappij indien het een terechte boete is.   

Talen

In Mozambique spreekt men Portugees, maar ook een heel scala aan inheemse talen. Ook spreekt de bevolking over het algemeen redelijk goed Engels. 

Munteenheid, wisselkoers en betaalmiddelen

De munteenheid van Mozambique is de Metical, in meervoud Meticais en afgekort Mtc. 

Een leuk feitje: in 2006 hebben ze van de munt drie nullen afgehaald waardoor het eenvoudiger wordt om het overzicht te behouden. Briefjes beginnen bij twintig meticais, munten vanaf 1. 

In de meeste plaatsen zijn pinautomaten en kun je geld halen met elke bankpas met een Maestro of Cirrus logo. Zorg er wel voor dat de bankpas op werelddekking staat, zodat je geld kunt opnemen. Het overgrote gedeelte in het land wordt nog steeds cash betaald. Ook de Zuid-Afrikaanse Randen, Euro's en Dollars kunnen makkelijk gewisseld worden. 

Fooien

Het bedienend personeel is voor een groot deel afhankelijk van fooien. Een tip van 10% is normaal. Is de service heel bijzonder dat kun je natuurlijk meer geven.

In de wat bekendere toeristische gebieden is het tegenwoordig gebruikelijk dat het bedieningsgeld van 10% al op de rekening vermeld staat. In dat geval hoef je geen tip te geven of je rondt het bedrag naar boven af. Let daar dus goed op bij het afrekenen!

Portiers/kruiers en kamermeisjes verdienen een fooi. Draagt iemand een zware koffers geef dan een muntje. Probeer bij een excursie te peilen wat een redelijke fooi is voor bijvoorbeeld een schipper. Dat verschilt nog bij de lodges. Ook wordt er bij veel lodges bij vertrek een vrijwillige fooi voor het personeel gevraagd. Deze fooi wordt onder het voltallige personeel verdeeld.

Netspanning

De gangbare netspanning is 220 volt. Het is aan te raden in Mozambique een reisstekker aan te schaffen. De internationale reisstekkers die veelal in Europa te kopen zijn, werken vaak toch niet. Tegenwoordig heeft vrijwel elke accommodatie ook Europese aansluitingen.