• darkblurbg

Bijzondere tips voor Namibië 

Reistijd en klimaat

De seizoenen in Namibië zijn tegengesteld aan die van ons. Door de ligging en de uitgestrektheid van het land zijn er verschillende klimaatzones. Iedere periode of gebied heeft haar eigen charme. Over het algemeen is de beste periode om te reizen in Namibië van mei t/m oktober, het regent er dan nauwelijks en overdag liggen de temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Houd in die periode wel rekening met koude avonden/nachten, zeker in woestijngebied. Van november t/m maart liggen de temperaturen aanzienlijk hoger en kan het ook meer regenen. Het komt de kwaliteit van de wegen niet altijd ten goede. Aan u de keuze; afhankelijk van de gebieden die u in Namibië wilt bezoeken. Zelf hebben we alle seizoenen ervaren, daarom voor u de verschillen op een rij:

In de maanden december t/m maart is het zomer, met temperaturen overdag tussen de 30 en 40 graden. In de woestijn rondom Sossusvlei is het dan echt heet. In het noorden is het dan vochtig en valt er met name in de late middag en avond een bui. Voor vogelliefhebbers is de Caprivistrook dan het bezoeken waard. Hoewel we altijd een 4x4 huurauto adviseren, is het in deze periode een must.

In maart en april is het 'herfst', althans zo wordt he genoemd. De nachten worden koeler en in het noorden valt minder regen. Overdag is het gemiddeld 30 graden.

In mei en juni valt er vrijwel geen regen, de dagen zijn helder en met temperaturen overdag van 25 graden is het zeer aangenaam. ’s-Nachts koelt het aanzienlijk af tot wel rond het vriespunt in de woestijn. Het leuke van deze periode is dat het wild al op zoek gaat naar drinkplaatsen waardoor u het makkelijker kunt waarnemen.

Juli en augustus zijn de wintermaanden in Namibië en het is de droogste periode. Dieren zijn op zoek naar water en daardoor is het de beste periode voor een safari. De zon schijnt volop en in de middag wordt het 20 tot 25 graden. In de ochtend en avond is het koud dus neem warme kleding mee; een muts, sjaal, handschoenen zijn geen overbodige luxe.

September en oktober is het lente en de meest populaire maanden om te reizen. Het water is nu schaars en de kans om wild te zien is nu het grootst. De temperatuur loopt weer een klein beetje op tot 30 graden in de middag. In november valt in het noorden de eerste regen.

Reisdocumenten

Nederlanders en Belgen hebben voor een verblijf van maximaal 3 maanden in Namibië geen visum nodig. Uitsluitend een paspoort dat na de terugreis nog 6 maanden geldig is bij vertrek. Ook dient u een ticket in het bezit te hebben voor de terugvlucht of de doorreis. Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

Internationaal rijbewijs

Naast uw Nederlandse of Belgische rijbewijs is het handig om een internationaal rijbewijs mee te nemen. In Nederland haalt u dat bij de ANWB. (ca. € 18,95 jan. 2018). In België reikt de gemeente van uw woonplaats deze uit.

Gezondheid en vaccinaties

Voor een reis naar Namibië zijn vaccinaties niet verplicht. In het noorden en komt malaria voor, met name in het regenseizoen. Laat u zich goed voorlichten door de GGD/tropisch instituut of uw huisarts. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden in ieder geval aanbevolen. Leidingwater is in principe drinkbaar maar als u het beperkt tot water uit flessen dan sluit u elk risico uit. Advies is om geen ijs en/of rauw vlees te eten.

Veiligheid

Namibië is een rustig, vreedzaam en veilig land om in te reizen. Dat geldt eigenlijk voor het hele land. Over het algemeen komt er weinig criminaliteit voor. Natuurlijk moet u wel, net als op andere plekken in de wereld, op drukke plekken opletten op uw waardevolle spullen. Houdt uw auto altijd op slot en laat geen waardevolle spullen in uw auto achter.

Munteenheid,wisselkoers en betaalmiddelen

In Namibië wordt betaald met de Namibische dollar (N$), die is verdeel in 100 centen. Er zijn biljetten van 200,100, 50, 20 en 10 dollar. De Namibische dollar heeft dezelfde waarde als de Zuid-Afrikaanse Rand. U kunt in Namibië met Zuid-Afrikaanse Randen betalen, andersom kan dat niet. Er zijn enkel pinautomaten in de steden. Zorg er wel voor dat u via de bank in Nederland heeft geregeld dat u buiten Europa geld kunt opnemen met uw pas. Creditcards van alle grote maatschappijen (vooral MasterCard en Visa) worden breed geaccepteerd. Voor het huren van een auto heeft u altijd een creditcard nodig.

Ook raden wij aan altijd een klein beetje contant geld op zak te hebben.

Fooien

Het loon van servicepersoneel in hotels, lodges en restaurants is laag en een fooi zal zeker worden gewaardeerd. De gegeven hoeveelheid kunt u laten afhangen van de service. In restaurants wordt een fooi van 10% als normaal beschouwd. Gidsen of rangers die persoonlijk voor u zorgen en u op excursies begeleiden krijgen over het algemeen een wat hogere fooi.

In veel lodges wordt bij uw vertrek een vrijwillige fooi voor het personeel gevraagd. Deze fooi wordt onder het voltallige personeel verdeeld.

Tijdsverschil

In de Nederlandse en Belgische zomertijd is er geen tijdsverschil. Gedurende de wintertijd is het in Namibië één uur later.

Netspanning

De gangbare netspanning is 220/230 volt. U heeft een adapter nodig vanwege de driepolige stopcontacten. Het is aan te raden in Namibië een reisstekker aan te schaffen.  De internationale reisstekkers die veelal in Europa te kopen zijn, werken vaak toch niet. Tegenwoordig heeft vrijwel elke accommodatie ook Europese aansluitingen. 

Talen

In Namibië worden veel (24) verschillende talen gesproken, waarvan Wambo en Kavango de belangrijkste zijn. De officiële taal in het land is Engels, dus daar kunt u zich prima mee redden. Vooral de blanke bevolking spreekt ook Afrikaans en soms Duits.

Voorbeeldreis