• darkblurbg

16-daagse Bijzonder Kaapstad, wijnlanden en magie langs de tuinroute

In twee weken de Westkaap en Oostkaap ontdekken? Wij hebben dat ook gedaan met deze relaxte rondreis! Struin urenlang door de mooie stad Kaapstad en doe meerdere wine tastings bij diverse wine estates bij de prachtige wijnvelden van Stellenbosch en Franschhoek. Neem de bekende wijnroute R62 richting de Karoo, ontdek de schitterende natuur van Tsitsikamma National Park met verlaten strandjes en eindigde met het Afrikaanse bushgevoel in de Oostkaap bij Addo Elephant National Park!

Dag-tot-dag beschrijving:

Dag 01: Amsterdam – Kaapstad

Welkom in ‘Suid-Afrika’! Bij aankomst op de luchthaven staat er een chauffeur op ons te wachten met een naambordje. In ca. 20 minuten worden we naar de accommodatie in Kaapstad gebracht. Een koude wijn staat klaar, we proosten op een mooie reis!

Dag 02 en dag 03: Kaapstad


Na een heerlijke nacht slaap, zijn we klaar voor de dag. Na een goed ontbijt wordt rond 10.00 uur de huurauto bezorgd bij de accommodatie. En dan is het toch echt tijd om Kaapstad te gaan ontdekken!

De strakblauwe lucht deed ons beslissen om gelijk de Tafelberg in volle glorie te aanschouwen.  Soms vormt zich ook ‘tafelkleed’ (wolkendek) over de Tafelberg, dus we pakken gelijk onze kans.

We gaan in de middag voor een halve dag naar Robben Eiland, de gevangenis waar Nelson Mandela lang vastgezeten had vanwege zijn strijd tegen de Apartheid. Een absolute must om meer van de interessante Afrikaanse geschiedenis te weten te komen. Bij terugkomst in de haven bij V&A Waterfront wandelen we door de straten en zitten we op een terras met de ondergaande zon en bestellen we een lekker diner.

We kenden al veel mooie plekjes in Kaapstad, van alle restaurants in V&A Waterfront en omgeving. Een andere favoriet is de klim naar het mooiste plekje in Kaapstad: on top of Lion’s Head! Een stevige klim van ca. 1,5 uur, maar het uitzicht maakt het allemaal goed! Een goed begin van de dag!

Ook bezoeken we het kleurrijke marktje in het oude centrum van Kaapstad met haar rijke historie. We besluiten daarna naar Kirstenbosch Botanical Garden te gaan en we wandelen door de mooie natuur. Via een wine tasting in Constantia, het wijngebied van Kaapstad, eindigen we de dag op het strand bij Clifton en Camps Bay, de twee mooie stranden van Kaapstad. We gaan voor een sundowner naar ‘The Bungalow’ en we zien de lucht oranje kleuren en de zon in de zee zakken. Zuid-Afrika kent de mooiste zonsondergangen!

Onze persoonlijke tip: Op zondagen in de zomer worden in Kirstenbosch Botanical Garden concerten gegeven, een absolute must als u in de zomermaanden in Kaapstad bent! Neem een picknickmandje mee en geniet van de zonsondergang met leuke, Afrikaanse artiesten.

(Bespreek met ons uw wensen en wij zorgen voor een lijst aan ‘must-sees’ die volledig aansluiten in en rondom deze stad! Een dag of meerdere dagen verlengen kan natuurlijk ook!)

Dag 04: Kaapstad – Stellenbosch

Vandaag rijden we verder naar het hart van de wijnlanden: Stellenbosch! Dit plaatsje ligt op ca. 45 minuten rijden van Kaapstad. We kennen veel mooie accommodaties omdat Sabine er een lange tijd heeft gewoond en we verblijven twee nachten in Stellenbosch. De meeste accommodaties hebben een magisch uitzicht over de wijnlanden.

Vanmiddag gaan we eerst op ons gemak een lekkere picknick doen bij Warwick Wine Estate, op een prachtige picknick-plek met uitzicht over de wijnvelden laten we ons de picknick goed smaken en doen we een wine tasting met drie verschillende wijnen.  

De volgende dag kiezen we voor een wijntour met chauffeur, zodat we genoeg wijntjes kunnen proeven en zonder zorgen in een auto kunnen stappen. Uiteraard kunnen we er ook voor kiezen om met onze huurauto op pad te gaan, maar dat doen we morgen wel!

Dag 06: Stellenbosch – Oudtshoorn

Vandaag vervolgen we de reis en nemen we de Route 62, de langste wijnroute van Zuid-Afrika. Een prachtige rit langs wijnvelden, door Franschhoek, over de pass in de bergen richting de Karoo. We maken een stop in het kleine plaatsje Montagu voor een lekkere kop koffie en een stukje taart. Een welkome pauze voordat we verder rijden. 

Aangekomen in Oudtshoorn worden we warm verwelkomd en mogen we de komende twee nachten slapen in een tent. En niet een normale tent, maar een hele mooie, luxe tent! Met uitzicht op een heel groot meer waar we de giraffen langs zien lopen en de nijlpaarden in het water zien zonnebaden.

Het diner is heerlijk, we kiezen voor een struisvogelbiefstuk met een glas rode wijn. Het blijft een van onze favoriete spots in Oudtshoorn.

Oudtshoorn is ook wel bekend als ‘struisvogelhoofdstad’. Dit betekent dat u hier veel struisvogels kunt zien en struisvogelboerderijen kunt bezoeken. Dat doen wij ook. Ook vinden wij het een aanrader om de Cango Caves te aanschouwen; prachtige grotten in de buurt op ca. 30 minuten rijden.

Dag 08: Oudtshoorn – Plettenberg Bay

Na het ontbijt en een laatste blik op de olifanten vervolgen wij de reis richting de kust. Via de mooie Outeniqua-pass reden we dwars door de bergen om langs de kust van de Indische Oceaan aan te komen in Plettenberg Bay. Plettenberg Bay is niet zo toeristisch als het naastgelegen Knysna en vormt de ideale stop om de zee te zien en even een dag van het strand te genieten en mooie natuur op de achtergrond.

We genieten een volle dag aan het strand, we plonsen in zee en we eten echte ‘seafood’ bij restaurant Enrico met wederom een mooi uitzicht over de zee.

Plettenberg Bay is al jaren een van onze favoriete stops aan de Garden Route met parels van accommodaties. Je waant je ver van de drukte, een perfecte plek om even volledig tot rust te komen. En dat doen we ook voor twee dagen. We kiezen voor een diner bij de accommodatie en zo genieten we twee avonden van mooie gesprekken onder een heldere sterrenhemel.

Dag 10: Plettenberg Bay – Tsitsikamma National Park

In een klein uurtje zijn wij bij Tsitsikamma National Park. Op eigen houtje lopen we gemakkelijk de wandeltrail, zien we de ruige kust en komen we bij op een verlaten strandje. De Indische Oceaan is een stuk warmer dan bij Kaapstad, dus ook hier maken we een duik in de zee.

De volgende dag ontdekken we een ander stuk van Tsitsikamma. Ook nemen we een kijkje bij de Bloukrans Bridge. Deze brug staat ook wel bekend als de hoogste bungeejump ter wereld, wij slaan de sprong over, maar het uitzicht is wel heel leuk!

Dag 12: Tsitsikamma National Park – Addo

Na een heerlijke nacht met geluiden van de golven op de achtergrond, wordt het tijd voor actie! Op naar de bush! Vanaf de accommodatie worden we opgehaald door de ranger en verkennen we deze dagen de bush en de bijbehorende dieren: lukt het u ook om de Big Five te spotten?

’s Avonds worden we flink in de watten gelegd door de koks van de accommodatie en genieten we van een overheerlijk driegangen diner met uitzicht over de Afrikaanse bush. Wij verblijven hier drie nachten op basis van logies, ontbijt en diner. En elke dag worden we opgehaald door de ranger in de 4x4 game vehicle en maken we safari’s en voelen we ons nu echt in Afrika op reis. 

Dag 15: Addo – Port Elizabeth – Kaapstad - Amsterdam

Onze koffers zijn weer gepakt. Het is tijd om afscheid te nemen van de Oostkaap. We rijden naar de luchthaven van Port Elizabeth wat op ca. 1,5 uur ligt van de accommodatie. We checken in voor onze vlucht naar Kaapstad waar we een overstap hebben voor de vlucht naar Amsterdam.

Bedankt Zuid-Afrika, je bent zo mooi en goed voor ons geweest!

Met dit reisvoorbeeld willen wij u inspireren. Uiteraard bieden wij maatwerk aan waardoor de reis altijd exact aansluit op uw wensen, uw budget en u de ultieme reisbelevenis zult ervaren door BijzonderAfrika.